Om Föreställningen


Maria Stuart

Originaltitel Maria Stuarda


Musik
Gaetano Donizetti
Libretto
Giuseppe Bardari
Svensk text
Anna Johansson (baserat på en översättning av Lasse Zilliacus)
Regi
Håkan Starkenberg
Producenter
Johanna Ringarp
Anna Johansson

Handlingen

Donizettis opera Maria Stuart utspelar sig på 1580-talet i England. Operan är baserad på en pjäs av Friedrich Schiller där delvis verkliga händelser ligger till grund för berättelsen. Handlingen rör sig kring två starka kvinnor, Maria Stuart - den skotska drottningen som hålls fängslad i England - och drottning Elisabet - som ska avgöra Marias öde.
Mellan kvinnorna står flera män: Leicester som är den man båda drottningarna är förälskad i, Talbot som försöker medla emellan dem och Cecil som är Elisabets lojale rådgivare. Det är en historia om politik, maktkamp, kärlek, hat, tillit och svek.
Opera Vegas version av Maria Stuart är delvis bearbetad. Kören är borttagen och även den mindre rollen Anna Kennedy, Marias förtrogna, har strukits och därmed har Talbot givits mera plats. I övrigt spelar vi hela operan med endast några smärre strykningar. Vi spelar i det mindre formatet och sjunger på svenska för att komma nära publiken.

Historisk bakgrund

Operan Maria Stuart har delvis sin grund i historiska händelser - sant är att Elisabet avrättade Maria Stuart, däremot träffades de aldrig. I operan finns ett möte dem emellan på slottet Fotheringhay, som låg strax nordväst om London, där Maria satt fängslad i 18 år. Inte heller kärlekshistorien mellan Maria och Leicester har någon historisk grund, dock var Leicester drottning Elisabets gunstling. Noterbart är också att i verkligheten var Maria 44 år och Elisabet 54 år vid avrättningen 1587, medan i operan framstår båda som betydligt yngre.
Maria Stuart föddes som skotsk prinsessa men blev drottning redan 6 dagar gammal. Hon växte upp i Frankrike, när hon som femåring förlovades med den franske tronarvingen. Hon hann vara drottning i Frankrike i drygt ett år innan maken dog, och hon flyttade tillbaka till Skottland. Då var hon 18 år. Hon gifte sig med sin kusin, Henry Stuart, och fick en son James. Henry blev strax därefter mördad och då Maria gifte om sig med en man som var allmänt känd som inblandad i mordet väckte detta ont blod i den skotska adeln som avsatte henne. Maria flydde till England i hopp om att Elisabet skulle ge henne stöd att återta makten. Istället blev hon fängslad i England och hamnade mitt i striden mellan katoliker och protestanter kring vem som var rättmätig tronarvinge i England. Ett flertal komplotter i Marias namn genomfördes och uppdagades, bl a Babington-komplotten, och för detta blev hon åtalad och sedemera dömd för förräderi mot Elisabet. Hon avrättades 1587 vid 44 års ålder i slottet Fotheringhay.
Drottning Elisabet I var dotter till Henrik VIII och hans andra hustru Anne Boleyn, som avrättades när Elisabet var två år. Att Elisabet skulle bli tronföljare var inte självklart, utan hon satt delvis fängslad under sin uppväxt. England präglades av maktkamp mellan katoliker och protestanter. Elisabet blev drottning vid 25 års ålder och inledde en skakig men därefter alltmer starkare regeringsperiod. Hon var en pragmatisk politiker och lyssnade på argument från olika håll innan hon fattade sina beslut. Hon tvekade länge inför att avrätta Maria Stuart. Elisabet uppvaktades av många friare från Europas kungahus, bl a Erik XIV, men förblev ogift till sin död. Kring Elisabet växte en kult fram och hon framställdes som The Virgin Queen, gift med England och sitt folk.
Hur var de släkt? I operan säger Maria "är inte jag också en dotter född som Tudor". Jo, det var hon. Både Maria och Elisabet stammar från kungahuset Tudor. Marias farmor Margaret Tudor var syster till Henrik VIII. Som ett ödets ironi blev sedemera Maria Stuarts son James kung av England 1603 under namnet kung James I.
Robert Dudley, Earl of Leicester (omnämnd som Leicester i operan) var adelsman och nära vän till drottning Elisabet. Han var också känd som en möjlig friare till Elisabet, och när hans första fru dog ung, sattes rykten om ett förestående bröllop igång. Men Elisabets rådgivare avrådde henne från en sådan allians. Klart är att Leicester hade än särställning hos Elisabet. Enligt ett citat säger hon till Leicester "You are like my little dog; when people see you, they know I am nearby". Han var även statsman och arbetade åt Elisabet. När Leicester i högre ålder gifte om sig lär Elisabet ha avskytt hans fru så till den grad att hon sändes bort från hovet.
William Cecil, Lord Burghley var Elisabets främste rådgivare och stödde henne genom nästan hela regeringsperioden. Elisabet styrde England genom att omge sig med en skara trogna rådgivare, där Cecil var ledaren. Cecil var en stark anhängare av avrättningen av Maria Stuart av politiska skäl och för att säkra Elisabets maktposition. Han försökte ett flertal gånger övertyga Elisabet att hon måste röja undan hotet från den skotska drottningen. Han lär ha verkställt dödsdomen utan Elisabets vetskap för att undvika att hon skulle ändra sig.
George Talbot, Earl of Shrewsbury var militär och blev av Elisabet utsedd till Maria Stuarts personlige fångvaktare. Elisabet tillät honom inte att avsäga sig uppdraget utan han fann sig tvungen att under 18 år vaka över fången. Detta arbete lär bl a ha lett till äktenskapliga problem för Talbot.
Källa: Wikipedia